להשאיר חותם בגבעת אולגה
דברי ברכה
הכול התחיל עם בית אחד.
מאות אלפי דונם של קרקעות רכש יהושע חנקין למען התיישבות יהודית במהלך חייו, ועל כך זכה לכינוי ״גואל האדמות״. אך מבין כולם, בחר לבנות את ביתו בגבעה פסטורלית הנושקת לחוף הים התיכון, מקום שלימים יתפתח לשכונה בשם ״גבעת אולגה״ האגדית שבחדרה, על שם אשתו האהובה. השכונה נבנתה לפני 70 שנה, רבדים רבדים על פי גלי העלייה לארץ. הראשון היה שיכון ״עולי סין״ עבור יוצאי אירופה שהגיעו דרך שאנגחאי, ואחריהם הגיעו עולים מארה״ב, צפון אפריקה, ואפילו מהקווקז ואתיופיה.
לראשונה בתולדות האוטוגרפרס, בשיתוף עיריית חדרה ומפעל הפיס, הגענו לשכונה אחת מיתולוגית כדי לחגוג את 70 שנותיה, ולהכיר את גיבוריה הנסתרים.
האוטוגרפרס הוא מיזם תיעוד בינלאומי המפגיש בין אומנים לבין עדים למאורעות היסטוריים. התערוכה הנודדת משקפת את ההיסטוריה דרך עיניהם של האנשים שחוו אותה באמצעות אומנים מוכשרים שתיעדו אותם. בכך היא מחברת בין הדורות, הקהילות והתרבויות השונות.
במהלך התיעוד שמענו לא אחת מן המתועדים על דרכם בארץ ישראל שהחלה במעברה, עת הגיעו חסרי כל. אף כי בשנים הראשונות חיו בתנאים של קור ומחסור, בזיכרונם נצורים באהבה הקולות והאנשים, החברה ורוח התקווה שהייתה משותפת לכל העולים דאז. ״פעם
בשכונה דלתות הבתים היו תמיד פתוחות״, הם מספרים. בצד הקשיים, הם זוכרים בערגה את האחווה ושותפות הגורל שחיברה בין כולם, ללא קשר לארצות המוצא שלהם. הם מספרים על ילדות ונערות בשכונה בה היה נשמע בליל של שפות ועם זאת, רב המשותף
היה על המפריד, ומי שהיה לו יותר מאחרים, חלק זאת עם הזולת. כשהסתובבנו בשכונה גילינו שהקסם של אז עדיין קיים, כי הלב של אנשי אולגה, אנשי נתינה אוהבי ים, עדיין פועם בשכונה הציורית.
רוב העולים שגרו באולגה בימי ראשית המדינה באוהלים רעועים, במעברות שנבנו טלאי על טלאי, מעולם לא חשבו לעזוב. מאז אותם ימים הפכה השכונה לאבן חן, שדומה שנמצאת מאז בתנופת בנייה מתמדת. כיום, כשלצידה מתפתחת שכונה חדשה, נדמה כי החיבור בין
הישן לחדש מורגש יותר מתמיד. המסע התיעודי שלנו בשכונת אולגה הוביל אותנו מחוף הים הפסטורלי לתוך בתי השכונה בהם גילינו אנשים שהם תמצית הציונות, אהבת הזולת והנתינה.
אני מודה למתועדים ששיתפו אתנו ברגעים מההיסטוריה הפרטית שלהם, לצלמים ולכותבים המוכשרים שיצאו אתנו למסע התיעודי ויצרו תוצרים מרהיבים. תודות רבות לעיריית חדרה שאימצה את המיזם לחיקה, למחלקה לשירותים חברתיים שסייעה בהובלתו, ולמפעל הפיס
שסייע במימונו.
בברכה,
קרן-אור רוזנבאום
מייסדת האוטוגרפרס
תודה לשותפים שלנו:
הקדמה
מיזם ״האוטוגרפרס״ המתקיים באדיבותו הרבה של מפעל הפיס, מספק לנו חלון לעשייתם רבת השנים של אזרחים ותיקים בשלל תחומים שונים ומגוונים.
פירות המיזם המוצגים לפניכם הם תולדה של עבודה ממושכת בה נטלו חלק אמנים רבים תושבי האזור ומחוצה לו, בני כל הגילים, מי בצילום ומי בכתיבה ותיעוד. מיזם ״האוטוגרפרס״ נולד תחת הרצון להשאיר חותם, הן של המתעד והן של איש העדות המתועד, ומכאן שמו. חותמן של העבודות ילווה את קהילת חדרה לשנים רבות ומהווה תעודת הוקרה והערכה לכל מי שנטלו בו חלק.
לא בכדי בחרנו להקדיש את המיזם לסיפוריהם של ותיקי גבעת אולגה. בעיני יש חשיבות רבה להוקיר את המורשת והעבר של השכונה עוד בטרם חדרה הפכה לעיר, דבר שמוביל אותנו להעריך את הדרך שעשינו עד הלום. בימים אלה בהם העיר בתנופת צמיחה ואנו
קולטים משפחות צעירות, מקרוב ומרחוק, מוטלת החובה על כולנו לסייע בשילובן בקהילה, ולפתוח בפניהן צוהר ליופיו וייחודו של המקום בו אנו חיים. מיזם ״האוטוגרפרס״ מצטרף לשלל פעולות ולעשייה רבה, שתכליתן להפוך את העבר החם של השכונה הותיקה לתשתית שתבטיח את פריחת העיר ושגשוגה העתידי, ובכך לשמר את אווירת המשפחתיות הקיימת כאן, בין החדש לישן.
אני מבקש להודות באופן אישי לכל מי שנטלו חלק בפרויקט, לאומנים ולמתועדים, לצוות המחלקה לשירותים חברתיים בהובלתו משלב הרעיון ועד לשלב המעשה והצגת התערוכה, בשיתוף צוות האוטוגרפרס.
בברכה,
ניר בן חיים
ממלא מקום ראש עיריית חדרה
הצטרפו למסע שמשאיר חותם
עקבו אחרינו
טלפון: 0547-250800
TheAutographers@gmail.com
© כל הזכויות שמורות לעמותת להשאיר חותם ומיזם The Autographers