מרים אברהמוב
מתכון בן מאה
צילום: קובי סמרנו
עד היום מחזיקה מרים אברהמוב בספר מתכונים שהיה שייך לסבתה באוקראינה, והספר מחזיר אותה לטעמי ילדותה. אלו מתכונים בני מאה שמקפלים בתוכם טעמים של בית. שם, בבית המוקף בגן פורח ועצי פרי, בכל יום בארוחת הצהריים ישבו סביב השולחן ואכלו את מרק הבורשט של סבתא, ״לא רק בשבת בחורף״, היא מציינת. היא זוכרת את דמות סבה יושב לצד השולחן וקערת מרק גדולה למולו, ולצידה כוס יין, גם הוא מעשה ידיה של סבתהּ.
את הבית הם בנו מספר שנים אחרי מלחמת העולם השנייה, שבה נספו מרבית בני המשפחה. הסב נותר לבדו והסבתא ואימה היו היחידות ששרדו. הם התחתנו והקימו יחד משפחה. בהתחלה גרו בצריפים, ולאחר זמן מה בנו את ביתם בדונצק שבאוקראינה, שם גדלה גם נכדתם מרים. עם השנים עלו כל בני המשפחה לישראל; מרים עלתה לפני 13 שנה, ואחרי תקופה במעלות עברה לעכו, ואת נוף ההרים והשיכונים החליף אוויר הים ומרכזה החי של עיר היסטורית. היא הרגישה שהגיעה למקום הנכון.
עבור מרים הטעם של עכו שלוב בטעם של יהדות מזרח אירופה. שניהם חלק בלתי נפרד ממנה, רכיבים של המתכון שהופך אותה לאישה האחת והמיוחדת שהיא.
מרק בורשט