
חיים חיים בן מורי
כתיבה: מלכה אשכנזי
צילום: אורית ישראלסון
מורי חיים, שזקן לבן וארוך מעטר את פניו הרציניות, מחייך בצניעות ועיניו בורקות כאשר מתפעלים מיופיו של בית הכנסת. "כן", הוא עונה, "בשנים הראשונות לא היה קל, אך הנה היום אתם רואים בית כנסת לתפארת".
חיים חיים בן מורי עובדיה (עוואד') חיים יוסף נולד בתימן בשנת 1928 בכפר קטן באזור חוג'רייה, הבן הראשון מהאישה הרביעית. במשך עשר שנים למד חיים חיים תורה אצל מורי בשם סולימן יעקב - שם, אפשר רק לשער, נדלק הניצוץ שיביא את חיים חיים להפוך לימים לאישיות דתית אהובה ומוכרת ברעננה.
עם הכמיהה של יהודי תימן לעלות לארץ, יהודים רבים וביניהם משפחתו של חיים חיים עזבו את מקום מושבם, ולאחר שנים של נדודים עלו ארצה בשנת 1949 במבצע "מרבד הקסמים". לאחר שהות קצרה במחנה עתלית, משפחתו של חיים ביחד עם משפחות נוספות מהקהילה התימנית התיישבה ברעננה, בשכונת "בלוקונים" שהיום נקראת "שכונת שז"ר."
כבר כבחור צעיר התבלט חיים בפעילות למען הקהילה. ומה חשוב יותר ליהודים דתיים שרוצים לשמור על מסורת אבותיהם, אם לא הקמת בית כנסת לקהילה בו יוכלו להתפלל בדיוק כפי שהתפללו בתימן?
באותם ימים הייתה רעננה מושבה קטנה. אחד הבתים בבלוקונים הוכשר, איכשהו, להכיל ציבור מתפללים, וכשזה התפקע מצפיפות הקימו התושבים באישור המועצה מבנה מאולתר ללא בטון וללא ברזל. גם המבנה ההוא לא האריך ימים, וחיים חיים פתח במסע להקמת בית כנסת.
"פניתי לכל מיני אנשים ומוסדות וביקשתי תרומות, הגעתי עד לנהריה", הוא מספר. "בסופו של דבר מצאנו מי שיקים לנו את כל הבניין, והיום יש לנו בית כנסת ממש פנינה". מורי חיים מכהן עד היום כיו"ר ועד בית הכנסת. במשך השנים המשיך חיים לטפח את בית הכנסת, לשפץ, לתקן, לרהט ולקשט בהתאם למסורת ישראל.
בית הכנסת נקרא "נצח ישראל אור לבנים" – "נצח ישראל" מהווה זיכרון לקהילה המקורית שעלתה יחד מתימן והשתקעה ברעננה, ו"אור לבנים" לזכר חללי מלחמת ששת הימים. בית הכנסת מהווה מרכז רוחני של הקהילה. מתקיימים בו שיעורי תורה יומיים, ונשות הקהילה מתקבצות בשבתות לקריאת תהילים משותפת.
מנהיג הקהילה ורבה הראשון היה מורי חיים עוואד' (הרב עובדיה חיים יוסף). לאחר מותו כיהן כמנהיג הקהילה מורי סעדיה דורני בן אור. אחריו משמש עד היום כמנהיג הקהילה מורי חיים חיים, בנו של מורי עוואד' חיים.
מורי חיים מנהיג את הקהילה במשך שנים רבות. הוא אדם צנוע ועניו בעל איכויות של מנהיג, רב ומורה דרך לבני עדתו. פעילותו למען בית הכנסת נעשתה בד בבד עם עבודתו לפרנסת בני משפחתו. במשך שנים רבות כיהן כמזכיר במועצה הדתית רעננה. לאחר פרישתו לגמלאות המשיך לפעול למען בית הכנסת ולמען הקהילה, והפך לשם דבר בכל שכונות העיר. על כל זאת הוענק למורי חיים אות "יקיר רעננה" בשנת 2011 .
כאשר דוחקים במורי חיים לספר לנו על פעילותו, הוא מצטנע. "אני אומר דברי תורה, לכן קוראים לי רב. קוראים לי גם מורי חיים". לסיום הוא מוסיף: "עברו על בית הכנסת שנים מאד טובות ואני גאה בכל מה שהשגנו. אני את שלי עשיתי בכל לבי".

"עברו על בית הכנסת שלנו שנים מאוד טובות, אני את שלי עשיתי בכל ליבי"