יאסין מריח
יאסין המוזיקאי
כתיבה: מיטל זייבל רובין
צילום: מיטל זייבל רובין
יאסין הוא נגן הע'וד הראשון בדאלית אל כרמל והאיש שפתח צוהר ועודד מוזיקאים רבים בקרב הדרוזים בדאלית אל כרמל לנגן על ע'וד וכלים נוספים, שלא היו מקובלים עד אז בקרב הקהילה.
מריח, יליד 43', ובן דאלית אל כרמל, החל ללמוד נגינה בגיל 21 במסגרת הקורס הדו-שנתי ללימודי מוזיקה ערבית בקונסרבטוריון חיפה, זאת ללא ידיעת הוריו ובעת שעבד בתחום החשמל. עד אז לא מקובל היה בקרב הקהילה הדרוזית לשמש כנגנים. כלי המוזיקה היחידים, שבהם השתמשו, היו דרבוקה וחליל. הע'וד ותזמורות ערביות שונות, ששימשו בחגיגות ערביות שאינן דרוזיות, נחשבו בקרב הקהילה הדתית הדרוזית לתחום מוקצה, וקושרו לשתיית אלכוהול והתנהגות לא צנועה. יאסין נמשך אל היופי שבמוזיקה והאמין שאין בה כל רע, אלא להיפך, היא מרגיעה ופותחת לבבות. יאסין חושב עד היום, ש"הלוואי ואת כולם יחנכו למוזיקה. היא השלום והאהבה בעולם".
במשך שנתיים, למד סולפז', הלחנה ונגינה ואף עודד בסתר חברים להיפתח אל יופי הנגינה על הע'וד, בין היתר את בן דודו, נגן הע'וד והמלחין הידוע רג'א מריח ז"ל. את החזרות היה מקיים במחסן החשמל, שבו היה ציוד העבודה שלו, סגור מחשש שישמעו. עם הזמן, כדי למנוע מהמידע להגיע אל הוריו משמועות, פנה וסיפר להם על פעילותו. ההסכמה שהתקבלה הייתה, שינגן בבית, ראשית, כשאף אחד לא נמצא, ועם הזמן, בנוכחות האם ולבסוף בנוכחותו של האב בבית. יאסין הצליח ברגישות וביטחון בדרכו ליישם את דעתו ש"לפעמים חייבים ללכת לא כמו שהחברה רוצה, ובסופו של דבר לשכנע שאתה צודק".
בגיל 24 נישא יאסין לאקאבר ולהם שני בנים וחמישה נכדים. יאסין הוא גנן במקצועו, וגם שם האומנות והאהבה שלו ליופי באה לידי ביטוי. את לימוד המוזיקה והעברת האהבה אליה לאחרים הוא עושה מאז לימודיו בהתנדבות. המשפחה נהנית בכל כינוס מהיופי שהנגינה מביאה אל הבית.
כשנכדו ראזי היה בן 4, לקח אותו יאסין אל מורה לפסנתר וביקש שתלמד אותו לנגן. למרות הסקפטיות של המורה מפאת גילו הצעיר, ראזי החל לנגן בכישרון. ראזי הקטן היה יושב על ערימת ספרים, כדי להגיע אל הקלידים. יאסין תמך מאז בראזי ובהמשך באחיו, והיה מסיע אותם בימים של שיעורי הפסנתר אל חיפה וחזרה ואף התעקש לשלם על השיעורים.
ראזי והוריו מספרים שלמרות הכישרון ו- 9 שנות הנגינה על פסנתר, עם הזמן הפסיק לנגן. אולם, בהיותו בצבא הרגיש משיכה לנסות את הנגינה בע'וד, לקח שיעורים אצל מורה נגינה, והשלים בשנתיים - יכולת נגינה של שנים. נראה שאין גאה מיאסין בנכד, שמצא את דרכו אל אהבת הסב.
המפגש עם יאסין וראזי ובני משפחת מריח היה מרגש. ברקע ניגן ראזי הנכד מוזיקה של פאריד אל אטרש וגם בסגנון "תחסים" (אילתור) והתחושה הייתה של רוגע ויופי. הסיפור של יאסין והדרך הענווה והעדינה בה הוא מספר אותו מעורר השראה והתרגשות. הבטחנו זה לזה להיפגש שוב.
"הלוואי ואת כולם יחנכו למוזיקה. היא השלום והאהבה בעולם"