אידה קדוש
לראות בעיניים אוהבות
צילום: אביחי ניצן
אידה קדוש נולדה ביוני 1935 בחיפה. בגיל 19 נכנסה למערכת החינוך כמורה מסורה ואוהבת למקצועות הלשון והמתמטיקה, והמשיכה להתקדם כמדריכה ועד תפקיד מפקחת. אהבתה למקצוע מגיעה מהבית. "אמי הייתה עובדת סוציאלית ואני כמורה ביקשתי לתת את אותה תחושת ביטחון לתלמידיי ולמורים כפי שהיא נתנה למטופליה. לא פחדו ממני ולא אהבתי לבקר אלא תמיד שאלתי את המורה איך הוא מרגיש לגבי השיעור שלו, וברוב המקרים הם ידעו בדיוק איפה טעו". לאידה יש משנה סדורה בתחום החינוך. "מורה צריך לראות בעיניים אוהבות את התלמידים, ולהאמין בהם. חשוב לתת להם ביטחון ולא לתפוס אותם בקלקלתם, לעזור להם ולא להכשילם".
בגיל 19 כשעוד הייתה סטודנטית צעירה בסמינר גורדון שבחיפה, פגשה את אלי קדוש, דרך קרובי משפחה והשניים התאהבו והתחתנו "פעם אנשים לא חשבו פעמיים", היא נזכרת. אלי שהיה בן למשפחה שורשית בצפת הביא את אידה לעיר לבנות שם את משפחתם, "ומאז לא עזבתי את צפת מעולם". בשנות ה-60' בעלה אלי נבחר לכהן כראש עיריית צפת, ואידה נכנסה לתפקיד המייצג כרעייתו. "אני תמיד שמרתי על צניעות ולא התפארתי בדבר. המשכתי לתרום לקהילת צפת ללא קשר לתפקיד. אחת מאבני הדרך שלי היא הקמתה של סניף ויצ"ו בצפת המופעל על ידי ולמען נשים והעצמתן בחברה הישראלית. זו הייתה הפעם הראשונה שהארגון פעל בעיר", היא נזכרת. אלי נפטר במפתיע בטרם מלאו לו 50, ומאז חלפו שנים רבות וחסרונו עדיין מורגש. "אני מביטה מהחלון ורואה את צפת. כל מקום בעיר מכיל זיכרון משפחתי עבורי. אני אוהבת בצפת את האנשים, האווירה וההיסטוריה ושמחה להיות חלק מהקהילה. בתקופה של קורונה כשלא יודעים אם לצאת או לא, יש זמן להרהר בזיכרונות".
אידה ואלי הביאו יחד 3 ילדים וזכו ל-9 נכדים ונינים. "אני מוקפת באהבת משפחתי שחגגה לי השנה יום הולדת 85. להיות איתם זה הדבר החשוב לי ביותר", היא מסכמת.
" בשנות ה-60' בעלה אלי נבחר לכהן כראש עיריית צפת, ואידה נכנסה לתפקיד המייצג כרעייתו."