top of page

ביאטריס טויטו

"גדלתי על התרבות הפרסית"

1.png

צילום: אילנית קיצוני

בטי (ביאטריס) טויטו היא הבת השישית מתוך שבעה ילדים למשפחה פרסית, במקור מבני ברק. בשנת 2004 לאחר פטירת אביה, עברה עם משפחתה לפתח תקווה. "בתור ילדה גדלתי על התרבות הפרסית, על האוכל, השפה, המוזיקה והשירה שמאפיינת את העדה השיראזית. בימי שישי כשהייתי חוזרת מבית הספר הייתי מריחה את ניחוח השבת שהיה מעלה ארומה בכל חלל הבניין, לצד צלילי המוזיקה הפרסית של מוהין ברקע. שמחת השבת הקרבה הייתה ניכרת באוויר. אימא וסבתא היו מבשלות תוך כדי שירה וריקוד והבית היה מלא באושר גדול, השכנים בבני ברק הכירו את ׳נוהל שישי׳ הקבוע אצלנו״, היא מספרת בהתרגשות.
"אורח החיים היהודי באיראן היה מיוחד והתאפיין בדברים כמו שמירת השבת, והיה שונה מארץ לארץ. ההבדלים ניכרו במאכלי שבת קודש. מרק העוף והגונדי היו מוגשים רק בבתי היהודים בערבי שבת, האורז והחורשט סבזי היו מעלים ניחוחות מיוחדים והוגשו לצג קערית ירק, ריחן, צנון, נענע, רשד ובצל עם סומק שהיו נוכחים תדיר בשולחן, שכן ידוע שאיראן היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות של כל סוגי הירק למיניהם. כל עקרת בית ידעה להבחין בדקויות בניחוח הירק וסגולתו, והם הוגשו לצד מנות האוכל. מה שמאפיין את המנות זה הלימון העומני – לימון פרסי שגדל בדרום איראן ועובר תהליך של שריפה בתוך בור עמוק באדמה. תהליך העישון הופך את הלימונים הקטנים לבעלי ניחוח מיוחד והעשן צובע אותם בצבע כהה". ללימון העומני יש מקום של כבוד בתבשילים הפרסיים והוא דומיננטי מאוד בטעמו המיוחד.

במסגרת המיזם בחרה בטי לשתף בתבשיל החורשט, עליו היא מספרת: "זהו תבשיל בעל מרכיבים טבעיים בלבד, ומעבר לטעמו הנפלא, התבשיל בריא מאוד ומחזק את מערכות הגוף, מזין אותו בברזל ואף מנקה את מערכת העיכול ומסייע בחילוף חומרים מהיר".
בטי עובדת בעיריית פתח תקווה באגף ההכנסות, נשואה ואימא לשני בנים ושתי בנות מקסימות: אוריאל סטודנט בוינגייט; דניאל לוחם ביחידת כפיר נגביסט חוד, השתתף בנינג'ה ישראל ומאמן בני נוער בנינג'ה מאסטר בפתח תקווה; שירית עוסקת בתחום הקוסמטיקה פדיקור ולינוי תלמידת אולפנה. עד היום משמרת בטי את נוהל השבת שהכירה מבית הוריה. "אווירת ערב שבת והקידוש השלימו את תמונת השבת של המשפחה היהודית באיראן. אני מאמינה שכל תבשיל שבא מאהבה, מביא עימו חיוך, אהבה וחברים".

מטבח פרסי

אורז וחורשט סבזי + גונדי

רכיבים
לאורז: אורז, מים, מלח, שמן, תפוח אדמה, מעט זעפרן.
לחורשט: סוגי ירק, שעועית אדומה, בשר בקר, בצל, לימון פרסי.
לגונדי: חזה הודו, חזה עוף, חומוס קלוי טחון, הל, מלח, פלפל.

אופן ההכנה
אורז: שמים בסיר ק"ג אורז, מוסיפים מים, מרתיחים ומוסיפים מלח, בוחשים עד לרתיחה קלה. כשמוכן מסננים ושוטפים במים קרים. מחממים כוס שמן בסיר גדול, עדיף טפלון. כאשר השמן חם שומרים רבע מהכמות בקערית בצד. פורסים תפוחי אדמה בתחתית הסיר ועליהם מסדרים את האורז בצורת פירמידה ויוצרים חורי אוורור. מכסים את הסיר בבד ומבשלים על להבה נמוכה כשעה עד שיוצאים אדים. שופכים על האורז את השמן ששמרנו בצד וממתינים כרבע שעה, ויש לנו אורז פרסי אורגינל, אחד אחד. שמים את הסיר על מגבת רטובה וקרה כדי להפריד בין תפוחי האדמה שבתחתית לבין סיר.
חורשט סבזי: משחימים בצל עם מעט כורכום. מוסיפים ירק קצוץ כמו פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, ריחן ויש המוסיפים כרתי ומעט סלרי. משחימים את קוביות הבשר כמו גולש, מוסיפים את השעועית האדומה שהושרתה לילה קודם, מכסים במים ומבשלים עד לריכוך הבשר. מוסיפים לימון עומני, לימון פרסי שחור טחון דק, מתבלים במלח פלפל לפי הטעם ומבשלים
על להבה נמוכה כחצי שעה. הניחוח שמתפשט בבית מעיד כי הסבזי מוכן. מגישים תמיד על אורז לבן.
גונדי: טוחנים ק"ג חזה עוף וחזה הודו עם שני בצלים. מוסיפים שתי כוסות חומוס קלוי טחון דק ושתי כוסות מים. מוסיפים שמן (עדיף שמן זית), מלח, פלפל, כורכום ומעט קימל והל לפי הטעם. מערבבים יחד לעיסה ומקבלים צבע וריח מדהים לתבשיל. מכדררים "כדורי טניס" ומניחים בתוך סיר מרק עוף גדול. מבשלים על להבה נמוכה למשך כחצי שעה, ויש לנו מנת פתיחה לשולחן השבת. חובה בכל בית פרסי.

ביאטריס טויטו

creators
Gold logo.png
blue background

הצטרפו למסע שמשאיר חותם

עקבו אחרינו

תודה רבה! נחזור אליך בהקדם

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

טלפון: 0547-250800

TheAutographers@gmail.com

© כל הזכויות שמורות לעמותת להשאיר חותם ומיזם The Autographers

bottom of page