top of page

טובה שרגא מאיר

אוהבת האדם באשר הוא אדם

1.png

כתיבה: מיכל שלח גורלי

"אבא שלי היה ציוני ואימי שומרת מסורת ומהם למדתי שעולמות שונים יכולים להתקיים זה לצד זה. יש כבוד לכל דבר", כך מספרת טובה שרגא מאיר, אודות הוריה. ליזה ויענקו מאיר, ניצולי שואה, עלו לארץ מרומניה בסוף שנת 1949, ובשנת 1951 נולדה בישראל ביתם היחידה, טובה. "למרות מה שאבי עבר במחנות הכפייה, הוא היה איש שמח ותמיד סיפר בדיחות ונהנה ממפגשים ומהרמות הכוסית", היא נזכרת. שניהם מהדהדים בה ובעשייתה עד היום הזה, "יש בי משהו מאד אקלקטי בהוויה שלי כאדם, כאמא וכגננת".
משנת 1971 ועד 2003 עבדה טובה כגננת בגן הילדים בהם הטמיעה את 'האני מאמין', שספגה מבית הוריה וגם את היכולות שלה בתיאטרון, סיפורת, אומנות, מסורת ואהבת האדם באשר הוא אדם, אשר ספגה מאמה. היא הנחתה קבוצות הורים והכניסה תוכנית בגני הילדים של מעורבות הורים בשם קדמ"ה - קבוצות דיון מורים הורים כדי לעורר שיח חינוכי משמעותי. "אני גאה במיוחד בדור הילדים שחינכתי. עד היום כשאני הולכת ברחוב ופוגשת ילדים בני 50 פלוס, עם המשפחות שלהם, הם מחבקים אותי ואני אותם. אני מזהה כל ילד לפי העיניים", היא מספרת בהתרגשות.
אל יקנעם הגיעה לאחר שבעלה, דודי, קיבל הצעת עבודה במפעל סולתם. "מצאנו ביקנעם איכות חיים", היא מסבירה. במיוחד זכורה לה תקופת מלחמת יום הכיפורים, אז התמיכה הקהילתית החמה ותמיכת הרשויות נתנה לה תחושה שהיא הגיעה למקום הנכון. יחד הביאו שתי בנות מהן זכו לשמונה נכדים. "נחרטתי בלב יקנעם כאדם שנתן את נשמתו לחינוך ולילדים. יקנעם זה משפחה, זה בית, כאן יכולתי להטביע חותם כבן אדם בחינוך דור העתיד ובעשייה למען הנשים".
בהמשך חייה התנדבה כיושבת ראש ויצ"ו ביקנעם, עסקה בקידום רווחת הנשים בעיר וסייעה לשיקום נשים מוכות, בתמיכת סימון אלפסי, ראש העיר. היכולות התיאטרליות של טובה באו לידי ביטוי גם בתיאטרון קהילתי ולפני שנתיים סיימה קורס מתקדם של מספרת סיפורים והעלתה מופע משל עצמה. שיריה יצאו לאור בספר "כלות הנפש" והיא הייתה חברת צוות בעיתון הראשון ביקנעם, בו כתבה כתבות צבע על אנשים. "הכיף של החיים זה ליצוק משמעות לתוכם, לא לתת להם לעבור".
בזמנה הפנוי היא מפסלת, מציירת בצבעי שמן על קנבס וכותבת. הפסלונים שמוצבים על שולחן הסלון מספרים את סיפור משפחתה: גלות ושואה, כנר על הגג כסמל לסיפור ניגונו של העם היהודי, קורצ'אק שמייצג את החינוך ומהווה השראה בחייה כגננת ומחנכת, הציונות וההגשמה בארץ, ולבסוף החיים כאן ביקנעם, תקופה ממנה טובה נהנית ובעלה דודי. החברות ביניהם רק השתבחה עם השנים והם מלאי נחת מחייהם, נשענים אחד על השנייה ותומכים זה בזו. לדור הצעיר היא מוסרת: "זכרו שכולנו בני אדם. פשרה וויתור הם מאד חשובים בחיים. תחפשו את הטוב ותנו את האהבה הכי גדולה מהלב שלכם".

טובה שרגא מאיר

creators
Gold logo.png
bottom of page