אלי אוחנה
בכוח האמונה
צילום: טלי נבו
אומרים על צפת שזו עיר של רוח, והתחושה היא כי מאחורי כל אבן עתיקה יש נשמה. כשאני נכנסת לבית הכנסת אברטיש ע"ש הרב דב אבריטש, אני מרגישה זאת היטב – הנפש של אלי אוחנה נקשרה במקום מזה 4 עשורים. במקצועו אלי קבלן, וכשפי שבנה תשתיות ובניינים ועבד מול גופים כמו משרד הביטחון, הסוכנות היהודית, משרד החקלאות ועוד, כך הפך את טיפוח בית הכנסת למשימת חייו.
אנחנו עושים סיור במקום ומדברים על זיכרונותיו. קהילת המתפללים, שמחות של יום חולין, כמעט כל דבר שהתקיים בין כותלי בית הכנסת השאיר בו זיכרון אישי. אור רך נכנס מבעד לחלונות הזכוכית ומאיר את החלל הפנימי שצבוע כולו בתכלת. תחושה של קודש. אלי מתיישב ומספר לי כי לא תמיד היה דתי כמו היום. "הכירו אותי בשכונה עוד מהילדות, ולאחר שהתחתנתי ביקשו ממני ׳תבוא להתפלל איתנו, תשלים איתנו מניין'. עם הזמן נקשרתי למקום ולפני 20 שנה התחלתי לנהל את בית העלמין". בבית העלמין הוא מכיר כמעט כל מצבה בעל פה ואף סייע לאתר עבור אנשים את שורשיהם מהם כבר שכחו. "המוות זה דרכו של עולם. אני אומר לאנשים תמשיכו לחיות - אם תרגישו רק צער, זה יפגע בגוף שלכם. מה שמביא את המחלות זה הצער. למרות שחיי לא היו פשוטים תמיד נשארתי שמח".
לאלי אוחנה יש שורשים משפחתיים בצפת "בזכות סבא-רבא שלי", הוא מספר. האהבה והחיבור שלו לעיר עברה גם לבתו, אחת מבין שלושת ילדים, שבחרה להמשיך לגדל את ארבעת ילדיה בעיר. רוח הנעורים שלו לא מסגירה את העובדה שבדיוק חגג 70 שנים. "לאורך השנים בית הכנסת משך אליו את "זקני צפת" שכבר בשנות ה-90 לחייהם. אני הצעיר מכולם", הוא אומר בחיוך. "כשהגיעו הפרסים לצפת זה היה המקום בו התפללו. כיום נותרו משפחות ידועות כמו משפחת המאירי, ראובני, מזרחי ומשפחת ניסן ועוד שממשיכות לבוא עד היום. עם הזמן הצטרפו לבית הכנסת קהילות נוספות ממרוקו ומתוניס עם הזמן והמקום הפך לבית שני עבור כל מתפלליו".
אוחנה הוא אדם מאמין, ונדמה שבכוח אמונתו יכול להזיז הרים. כשנפל מגובה 4 מטר ונאלץ לעבור ניתוח, הרופא בישר לו "אם הצלחתי בניתוח, תוכל לשבת בכיסא גלגלים", אבל הוא בתגובה אמר: "מי אתה שתקבע אם תצליח?! בשביל זה יש בורא עולם. אחרי שלושה חודשים באתי אליו עם כיסא גלגלים. ובפעם הבאה באתי עם קביים. הוא קם, חיבק אותי ואמר 'אני לא ראיתי אנשים כמוך'. אם לא מעודדים את האדם - הוא לא יגיע רחוק. את זה למדתי מאבא שלי. בגלל זה כל חיי אני מחזק הרבה אנשים".
נדמה שלאוחנה יש מלאי סיפורים בלתי נגמר, אך יש מסר אחד שביקש להעביר לדור ההמשך. "תשמרו על צביונה של צפת כמו שהייתה. המנהגים במקום, המקומות הקדושים וכל פינה עליה נלחמו האבות שלנו כדי להציל את צפת. על כך אני מוכן להילחם גם היום".
"אוחנה הוא אדם מאמין, ונדמה שבכוח אמונתו יכול להזיז הרים."