top of page

רבקה יעקובי

המערה של רבקה

1.png

צילום: מיכל שלח-גורלי

ריקי (רבקה) יעקבי נולדה באתונה, יוון, בשנת 1937. כשהיתה בת 6, פרצה מלחמת העולם השנייה, והפכה את חייה של ריקי על פיהם. משפחתה החליטה לברוח מאימת הנאצים לכפר קריונרי בהרי הפלופונז, שם התגורר אדם שהסכים לארחם בביתו חרף הסכנה הרבה שנשקפה לו ולמשפחתו. כומר הכפר, פאפא את'נסולי, תמך אף הוא במתן מקלט לריקי ומשפחתה, וכך ניצלו חייהם. במהלך השנה, בה הוסתרה משפחתה בכפר, הגיעו הנאצים לחפש יהודים בכפר 17 פעמים! בכל פעם, הוברחו ריקי ומשפחתה למערה בהרים הסמוכים, שם שהו עד שהגרמנים עזבו את הכפר.
לאחר סיום המלחמה בשנת 1945 החליטה משפחתה של ריקי לעלות ארצה, ולאחר קשיים מרובים הצליחו להגשים את חלומם. ריקי בעלה ביני הגיעו לרמת ישי בשנת 1995, לאחר שחיו 40 שנה בקיבוץ גונן. לזוג 10 ילדים ו-41 נכדים. ארבעה מילדיה של ריקי טייסים, ושלושה מחתניה ואחד מנכדיה אף הם טייסים, והסיפור הייחודי מוכר בחיל האוויר, אולם בעיני ריקי "מה שחשוב הוא שכל ילדיי הם אנשים טובים, אוהבים את הארץ, ועושים את מלאכתם בצורה הטובה ביותר".
כשריקי וביני בעלה חגגו 80 שנה הם נסעו עם כל ילדיהם ונכדיהם אל הכפר, ששימש לריקי מסתור. הם פגשו את ילדיהם של הכומר ושל האדם שאירח והציל את ריקי ומשפחתה, וגילו שזקני הכפר, שהיו ילדים בתקופת המלחמה, זכרו אותה ואת משפחתה, ואף הביאו תמונות מאותה תקופה. בעקבות המלצתה, זכו הכומר והמארח באות חסידי אומות עולם, שהוענק לצאצאיהם בטקס מכובד, בו השתתפו ריקי ובני משפחתה. "הייתה זו סגירת מעגל עבורי", היא מספרת.
המערה בה הסתתרה משפחתה של ריקי בזמן פשיטות הנאצים בכפר, אותרה, והדרך אליה נפרצה. כיום המערה משמשת כאתר תיירותי בשם Rivkas’ cave, המספר אודות גבורת הכפר בתקופת המלחמה. "זאת שליחות בעיניי לספר לדור הצעיר את סיפור הכפר, על אנשים טובים רחבי לב שסיכנו את עצמם כדי להציל אותי ואת משפחתי בלי שהיו חייבים, זהו המסר שאני רוצה להעביר", מסכמת ריקי, אשת חינוך מרשימה ומרתקת שזכיתי להכיר.

ReuvenRap7.jpg

"אנשים טובים רחבי לב סיכנו את עצמם כדי להציל אותי ואת משפחתי בשואה"

רבקה יעקובי

creators
Gold logo.png
bottom of page