top of page

רג’אא מנסור

בשם הבן והמורשת

1.png

צילום: זיו ברק

דיוקן של אישה דרוזית בלבוש מסורתי פוגש אותנו בדלת הכניסה למרכז המורשת הדרוזית בכפר עספיא. הדלת נפתחת ומגלה עולם שלם שנדמה שקפא בזמן. תמונות, פריטים מסורתיים, בובות וחפצים ייחודים יוצרים תחושה של מקום שהוא חוויה אמיתית. קשה להאמין שמאחורי מרכז המורשת הזה עומדת טרגדיה של מייסדת המקום, רג'אא מנסור. "איבדתי את בני הבכור, כרמל, בתאונת דרכים, והוא רק בן 23", היא מספרת. "מתוך כאב אובדן בני ביקשתי להקים על שמו את מרכז כרמל למורשת הדרוזית".
רג'א מנסור, נולדה בשנת 1959 . מיד לאחר שנישאה בשנת 82׳ החלה ללמוד מתמטיקה וסטטיסטיקה לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה. את הלימודים נאלצה להפסיק כשיצאה לחופשת לידה. לאחר כעשור המשיכה בלימודיה באוניברסיטה הפתוחה, וסיימה תואר ראשון במדעי מדינה וסוציולוגיה. "היום מעמד האישה שונה מבעבר והרוב פונות ללימודים. בעיני חשוב שאישה תהיה משכילה ועצמאית מבחינה כלכלית ולא פחות חשוב לשמור על הזהות, על המסורת והערכים".
קרוב לשלושים שנה ניהלה את נעמ"ת בעוספיא. "פעלתי למען קידום מעמד האישה, ניהול מעונות יום וגני ילדים. בשנת 2007 אחרי המקרה הטרגי של אובדן בני, החלטתי לעזוב את העבודה שלי בנעמ"ת ולפעול להקמת המרכז הזה", היא מספרת. מלבד כרמל נולדו לה שלושה ילדים נוספים שיבדלו לחיים ארוכים ומהם זכתה לשתי נכדות. "לכל עדה יש שורשים", היא מספרת, "זיכרון העבר מראה לנו את הדרך הארוכה שעשינו כחברה. ביקשתי לשמר ולשחזר את המורשת הדרוזית שקיימת בכל האזור. במרכז הזה אנחנו שמים דגש על מעמד האישה הדרוזית ומשחזרים את החיים שהיו כאן לפני כ-100 שנה. המבקרים שומעים על העדה הדרוזית, הדת, ומעמד האישה, בצורה חווייתית ואמנותית", היא מספרת. מאז הוקם המרכז ביקרו בו אלפי בקרים, ורג'אא מקווה שכך ימשיך. "המקום הזה משאיר משהו בכרמל חי ונושם".

ReuvenRap7.jpg

"אובדן בני הוביל אותי להקים על שמו את מרכז כרמל למורשת הדרוזית"

רג’אא מנסור

creators
Gold logo.png
bottom of page