top of page

פנחס אלפרט | בית גמליאל

מסע בין כוכבים

1.png

כתיבה: נחמן אינהורן

צילום: נחמן אינהורן

פנחס אלפרט נולד בשנת 1949, דור רביעי בירושלים. אבי סבו עלה ארצה מסלונים, בלארוס בשנת 1867 ושימש כמלמד בבית הכנסת של יהודה החסיד בעיר העתיקה. עד גיל שש למד בחדר של סבו, ובהמשך למד בכיתות א' ו-ב' בחדר המפורסם "עץ חיים", ומשם המשיך ללימודיו בבית הספר "מוריה" בירושלים. למרות שגדל בסביבה חרדית, אביו עמד על כך שישלב גם לימודי מדעים לצד לימודי התורה. פנחס התגלה כתלמיד מצטיין, וכבר בתיכון "הימלפרב" בלט ביכולותיו.
לאחר סיום לימודיו התיכוניים התקבל למסלול העתודה האקדמית ולמד מחשבים, מתמטיקה ופיזיקה באוניברסיטה העברית, שם המשיך גם לתואר שני בפיזיקה. במסגרת שירותו הצבאי בחיל האוויר עסק בהדרכה ובחזאות, ואף היה מפקד החיזוי ביחידת המטאורולוגיה. שם פיתח את הבסיס המדעי למערך החיזוי המודרני בצה"ל, והמשיך לשרת במילואים עד גיל חמישים ושש.
לאחר שחרורו מהצבא החל בלימודי דוקטורט במטאורולוגיה באוניברסיטה העברית, שם פגש את פרופ' ריצ'רד לינדזן, מחשובי חוקרי האטמוספירה בעולם. בזכות כישוריו ויכולותיו המדעיות המרשימות, הוזמן פנחס להשתלמות פוסט-דוקטורט באוניברסיטת הרווארד שבבוסטון. עם שובו השתלב כחוקר ומרצה באוניברסיטת תל אביב, בה הוא פועל עד היום כפרופסור אמריטוס בחוג לגיאופיזיקה ובבית הספר ללימודי הסביבה. בין השנים 2005–2008 כיהן כראש החוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים, ובין 2008–2013 כראש בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר באוניברסיטת תל אביב.
את תקופות השבתון שלו עשה פנחס במרכז נאס"א, שם הקים את צומת נאס"א לנתוני חלל בישראל. באמצע שנות התשעים, כאשר ישראל עמדה לבחור אסטרונאוט למשלחת מחקר בחלל, היה פנחס מועמד בולט מטעם נאס"א. לבסוף, משיקולים שונים, נבחר טייס חיל האוויר אילן רמון ז"ל לתפקיד, אך פנחס היה שותף משמעותי בתוכנית המחקר ובפרויקט חקר האבק שבוצע במסגרת המשימה לחלל.
פנחס ממשיך לחקור את תחומי האקלים והסביבה ולפתח שיטות חיזוי מתקדמות. הישגיו המדעיים פורצי הדרך זיכו אותו בהכרה בינלאומית ובפרסים רבים. בשנת 2018 הוענקה לו מדליית בירקנס של האגודה האירופית לגיאופיזיקה על פיתוח שיטות חדשניות לחקר אינטראקציות אטמוספריות והשפעתן על האקלים ומזג האוויר. בין הישגיו הבולטים נמצא גם פיתוח שיטה חדשנית לניטור לחות האוויר ושיטפונות באמצעות רשתות סלולריות.
בספטמבר 2023 זכה בפרס לנדאו למפעל חיים לחקר האקלים מטעם מפעל הפיס, כהוקרה על תרומתו הייחודית למטאורולוגיה הדינמית ולחקר שינויי האקלים. עד כה פרסם למעלה מ-300 מאמרים מדעיים, ועבודתו ממשיכה להוות בסיס למחקר ופיתוחים חדשניים בתחום.
לצד הקריירה האקדמית המרשימה שלו, פנחס מקדיש זמן רב ללימוד והוראת תורה. הוא ממייסדי בית הכנסת באוניברסיטת תל אביב, שם הוא מעביר שיעורים וקורא בתורה כבר שלושה עשורים. במקביל, הוא מעביר שיעורים תורניים גם בקהילתו במושב בית גמליאל.
לפנחס ולרעייתו רחל שמונה ילדים, נכדים ואף נינים, חלקם מתגוררים במושב. לכל ילדיו ונכדיו הוא מנחיל את תפיסת עולמו ברוח הרמב"ם – השילוב בין תורה, עבודה ומדע – שילוב שמלווה אותו לאורך כל חייו וממשיך להנחות את פועלו עד היום.

טיזר: "לכל ילדיי הנחלתי לשלב בין תורה, עבודה ומדע על פי משנת הרמב"ם"

פנחס אלפרט | בית גמליאל

creators
Gold logo.png
bottom of page