
מרדכי (מוטקה) רובינשטיין | בני דרום
מהפכה בקיבוץ

כתיבה: נועה בר-ניר
ריאיון וצילום: אפרים טל
מרדכי רובינשטיין, 'מוטקה' בפי תושבי בני דרום, נולד בירושלים בשנת 1936 וגדל בתל אביב ובבני ברק. הוא התגייס לנח"ל במסגרת גרעין איתנים, והשתתף בכיבוש שארם א-שיח' בדרום סיני במבצע קדש ב-1956.מוטקה וחברי הגרעין הגיעו לבני דרום והשתלבו בעבודות חקלאיות. מוטקה עסק בענף המטעים וקודם למנהל המטעים של המשק. לאה ז"ל, חברת גרעין שהפכה לאשתו של מוטקה, השתלבה במערך ההוראה בעיר אשדוד ולימדה עברית עולים חדשים ממרוקו.
סיפור החתונה של מוטקה ולאה הוא תמונה מייצגת של חיי הקיבוץ, על הערכים ועל הקשיים שבהם. הייתה זאת תקופת הצנע, והזוג נאלץ להמתין בתור על מנת להתחתן. כאשר סוף-סוף נבחר תאריך לאה לא הייתה פנויה – היה עליה לשחק את התפקיד הראשי בהצגה "שמחת בית השואבה", לציון עשר שנים להקמת המדינה. "אני זוכר את הבמאי פרידלנדר אומר לי: 'אתה לא יכול עכשיו לקחת את הגברת הזו משום שהיא השחקנית הראשית, כן?'. דחו לנו את החתונה עד אחרי ההצגה, אבל אז התחילו גשמים ולא יכולנו לעשות אפילו ירח דבש נורמלי. אני זוכר שאספנו את כל כספי החתונה, טסנו לאילת וישנו בחדר של חבר מתנועת בני עקיבא. והשאר היסטוריה".
מוטקה ולאה היו חלק מהמאבק על אופי בני דרום, ונמנו עם מי שרצו במעבר מקיבוץ למושב שיתופי. "כשהגענו לבני דרום המקום היה תחנת רכבת, כל שבוע משפחה אחת הייתה באה ואחרת נעלמת", הוא מספר. "החלטנו שאנחנו חייבים לעשות שינוי. סגרנו את בית הילדים ואת חדר האוכל ואפשרנו לכל משפחה לבשל לעצמה. חברים מניר גלים ומניר עציון הגיעו ללמד אותנו לבנות מטבחים. בהמשך בנינו תוספות והרחבות, שלבים-שלבים". השנה הייתה 1960, וביישוב נותרו כעשר משפחות. אט-אט משפחות החלו לחזור, והמושב השיתופי התחיל לבסס את עצמו.
כשבית הספר בקבוצת יבנה דרש מבני דרום לשלוח מורה, מוטקה היה המועמד המתבקש - מפני שהחזיק בתעודת הוראה מסמינר ליפשיץ בירושלים. "התנאי שלי היה שאם אני הולך להיות מורה אני רוצה להתחיל ללמוד באוניברסיטת בר-אילן גיאוגרפיה. זה היה אחד התחביבים שלי". מוטקה החל להתרחק מדמות הקיבוצניק בדרכו להפוך לאיש חינוך ואקדמיה. הוא היה מסיים ללמד בצהריים, נוסע באוטובוס לבר-אילן וחוזר הביתה בערב המאוחר. "לא אשכח את בני יאיר אומר לי: אבא, מתי תלבש בגדי עבודה, תנהג בטרקטור ותחלק נפט?"
באקדמיה הגשים מוטקה חלום ולמד גיאוגרפיה ותלמוד, ובבית הספר רשם הישג משמעותי כשהקים את חטיבת הביניים. הוא לימד גיאוגרפיה, תלמוד ומתמטיקה בכיתות ז'-ט', והתמיד בכך עד שפרש לגמלאות. בנוסף הקים את כיתת המחשבים הראשונה בביה"ס וסייע בקידום נושא המחשוב בבתי ספר נוספים באזור.
היום מוטקה יכול להביט בסיפוק ובגאווה על כל מה שבנה. "הגרעין שלי עיצב את בני דרום, אנחנו גרמנו לקיבוץ הזה להישאר על המפה. אני מאוד גאה להיות חלק מהסיפור ולספר את ההיסטוריה שלנו. התחלנו כמעט בכלום, ממש מהתחתית, ומעשר משפחות הפכנו ליישוב של מעל אלף תושבים". מכל ההחלטות והמהפכות שלקח בהן חלק, הוא גאה במיוחד בשכונת הבנים שהוקמה לדור ההמשך. "חשוב להמשיך את המפעל של הוותיקים, חלקם עברו כבר את גיל השמונים והתשעים. בשבילי בני דרום זה בית, זה משפחה, זה חברים, זה היסטוריה".

"אני גאה להיות חלק מבני דרום ולספר את ההיסטוריה שלנו"